Forex Piyasasının işleyişini Etkileyen Faktorler

Ekonomik Etkenler

Enfkasyon oranın yüksek olduğu ülkelerde üretilen mallar diğer ülkelere göre daha pahalı gelecek ve ithalat ve dövize olan talepte patlama yaşanacaktır bunun sonucundada ülke parası değer kaybedecektir.Büyümenin etkisini anlamak içinse ülkenin ekonomisinin üretimime mi yoksa tüketime mi dayandığına bakılılmalıdır.Tüketime dayalı büyüme ithilatı dövize olan talebi artırarak ülke para biriminin değer kaybetmesine sebeb olur.

Sermaye Hareketleri

Sermaye haraketleri son yıllarda büyük oranda haraketlilik kazanmıştır.Bankaların her ülkede şubeler açarak para transferlerini hızlı bir şekilde sağlayarak,uluslararası sermayenin kar edeceğini düşündüğü bölgelere taşınmasına neden olmuştur uzun vadeli yatırım için gelen sermaye ülke istihdamına olumlu etkilerde bulunmuştur, sıcak para olarak nitelenen, kısa vadeli spekülatif hareketlerden kazanç sağlamak amaçlı sermaye hareketleri beklediği karı sağladığında aynı hızla çıkarak döviz dengelerini bozmaktadır.
 
Faiz Artışı ve Faiz Artışı Beklentisi

Avrupa’daki faiz oranı Amerika’dan yüksekse Avro’ya talep artacağından Avro değer kazanacaktır, Amerika’da faiz yüksekse Amerikan Doları değer kazanır.Ayrıca faiz artırımı beklentisi, faiz artırımı yapacak ülkenin para biriminin değer kazanması sonucunu doğuracaktır.
 
Spekülasyon

İleride olacak muhtemel piyasa fiyatlarını tahmin ederek piyasa düşerken ucuzladığını düşünerek alım yaparak, yükselirken piyasanın pahalı olduğunu düşerek satım yapmaktır.

Politik Etkenler

Politik güç ve politik istikrar ülke ekonomisi üzerinde olumlu etkilere sebeb olur.Yönetimin güçsüz olması veya diğer ülkelere düşmanca bir politika izlenmesi ülke ekonomisi üzerinde etkilere sebeb olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder