Dolar kelimesi, 16. yy. dan sonra Alman para birimi olarak kullanılan "Thaler" in değişmiş halidir. Amerika'nın keşfinden sonra İspanya Kralları tarafından tedavüle çıkarılan gümüş parayı ifade eden "Dolera" dan gelmektedir.
1776'dan bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nin para birimidir. ABD kurulduktan sonra dolar, gümüş para olarak basılmaya başlandı ve 1786'da ağırlığı 24,3 gram olarak belirlendi.
1792'de çift metalli sistem uygulanarak karışıma altın da alındı; 1 dolar, 24,06 gram saf gümüş ve 603,8 miligram saf altına eşit sayıldı.
ABD Doları 100 cent'e ayrılmaktadır. Amerikan Doları’ndan gelişen Kanada Doları da aynı şekilde 100 cent'e bölünmüştür.
Altın yataklarının bulunmasından sonra 1837'de tanım değişti, 1849'da ilk altın dolarlar basıldı. Boyutları çok küçük olan bu paralar fazla yaygınlaşmadı.
1933-34 yıllarında bütün altın paralar devlete devredilerek altın külçe sistemine geçildi. Bu sistemle altın-dolar paritesi 1 ons altın (yaklaşık 31 g) = 35$ olarak saptandı ve dolanıma sürülecek dolarlar için %25 altın karşılık bulundurma zorunluluğu getirildi.
ABD içinde dolarların altına çevrilmesi de yasaklandı ve altın rezervlerinin yalnız dış taleplerin karşılanmasında kullanılması öngörüldü.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan Bretton-Woods, dolara bütün uluslararası işlemleri düzenlemek gibi çok önemli bir işlev kazandırarak, bu para birimini "anahtar para" durumuna getirdi. Ancak 1971'de ABD, sahip olduğu altın rezervleri ile yaratılmış olan dolar hacmi arasındaki açığın büyük boyutlara erişmesi karşısında, doların altına konvertibilitesini kaldırdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder