Temel Analiz Nedir?

Temel Analizlerde piyasalar analiz edilirken, ülkelerin ekonomik durumları analiz edilir. Ekonomisi iyi olan ülkenin para birimi değerlidir çünkü o ülkenin para birimine karşı güven artmıştır.

Temel Analizde ülke ve para birimi üzerine analiz yapılırken, o ülkenin işsizlik oranı, üretimi, enflasyonu gibi kriterler göz önüne alınır. Bu değerlerin ne kadar süreceği, ne yönde geliştikleri incelenir ve buna göre para biriminin durumu analiz edilir.


Temel Analiz yapılırken dikkat edilmesi gereken 3 makroekonomik faktör vardır;

1-Faiz Oranları
2-İşsizlik Oranları
3-Politik Olaylar.

Faiz oranları, her ülkenin Merkez Bankası tarafından belirlenir. Düşük faiz oranları para biriminin değer kaybettirir.Bunun nedeni düşük faizli para birimlerinin satılmasıdır. Yüksek faizli para birimleri değer kazanır.
İşsizlik oranı düşük bir ülkenin analizinden çıkan sonuç ülkenin güçlendiğidir. İşsizlik oranı yüksek olan ülkede ekonomi güçlü değil demektir ve dolayısıyla para birimi değer kaybetmektedir.
Politik olaylar değerlendirildiğinde, ülkenin genel durumu elde edilir ve bu durumun gidişatına göre parasının değer kazanıp kazanmayacağı belirlenebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder