Günümüze kadar insanlar ticaret yaparak kazanç elde etmişlerdir. Bu ticaret ilk aşamasında mal değiş dokuşu şeklinde olmuş insanlar örneğin buğday karşılığında ürettikleri şekeri vererek geçimlerini sağlamışlardır. Bu birimlerin birisi diğerinden kıt olunca kur dönemi başlamıştır.
Örneğin 1 birim buğdayın 3 birim şekere denk olması gibi. Şeker karşısında buğdayın değerinin yükseldiğini gören ticaretçi üreticiler gelecek dönem ürünlerini buğday üzerine yoğunlaştırarak daha fazla kazanmayı amaç edinmişler, kur dengelenene kadar başarılı olmuşlar ama yine bir süre sonra zarar eksenli yönde üretimleri olmuştur.
2. aşamasında hala en popüleri olan mal karşılığı para verimi olmuştur. Serbest piyasada belirlenen tarifeden ticaret gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.Elimizdeki kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılması çalışılarak denge piyasası oluşturulmaya çalışılmıştır. Günümzde uygulanan aşamadır. Arz talep ilişkisi yanında malın fiyatının belirlenmeside asıl olan malın kıtlık derecesidir.
Günümğzde ticaret global ölçekte bir değer kazanmış. Ülkeler üretimde uzmanlaşma yoluna gitmişler. Belli bir malın üretiminde uzmanlaşarak uzmanlaştıkları üretimde daha başarılı olmuşlardır. A ülkesi Buğday ve şekeri birlikte 10 değerlik üretirken sadece a malında uzmanlaşarak 10 dan büyük bir değerde kar elde ederek ihtiyaç fazlasını diğer ülkeye satmış ve diğer ülkenin uzmanlaştığı ürünü daha ucuza alabilmişleridir.
Maksimum fayda sağlayarak az işle daha fazla verim elde edilebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder