Forex Göreceli Güç (Martin Pring)

Göreceli Güç bir menkul değeri bir diğerine bölerek hesaplanır. Birden çok sayıda tarih için hesaplandığından, elde edilen sonuç kesintisiz bir grafik halinde dökülebilir. Aynı fiyatlarda olduğu gibi göreceli hareket de bir trend oluşturabilir ve bu, trend çizgileri, hareketli ortalamalar, osilatörler vb. kullanılarak analiz edilebilir.

Göreceli Güç’ün pratikte iki değerli uygulama biçimi söz konusudur. Birincisi, borsadaki bir sektörün performansını piyasanın geneli ile karşılaştırmayı mümkün kılar. Bu kullanışlı araç, yükselen Göreceli Güç grafiğine sahip sektörleri, yani performansı piyasanın üzerinde olan sektörleri bulur. Elverişli bir sektör bulunduğunda, bir sonraki adım, bu sektör içinde çekici bir teknik konuma sahip hisse senetlerinin aranmasıdır.


Göreceli Güç’ün ikinci kullanım alanı da, bir piyasanın veya varlık sınıfının bir diğeri ile, örneğin hisse senetlerinin emtialar ile, altının bono ile vb. karşılaştırılmasıdır. Bu değerli bir araçtır çünkü en iyi performans gösteren varlık sınıflarını ortaya çıkarır. Diğer yandan, belirli bazı sektörlerin ana trend konjonktürü içinde farklı noktalarda iyi performans göstermesi nedeniyle, analizin doğruluğunu artırmak amacıyla bunların göreceli hareketi bir çapraz kontrol olarak kullanılabilir. Örneğin, kapasite kullanımının en yüksek olduğu ve faizlerin arttığı, hisse senedi ve konjonktür dalgalanmalarının gelişme dönemlerinde, hammadde üreticilerinin piyasa genelinin üzerinde performans göstermesi beklenir. Bu örnekte, faiz oranlarına karşı duyarlı olan, normalde konjonktürün bu döneminde düşük performans gösteren bu iki mali sektör karşılaştırılmaktadır. Eğer mali sektöre ait Göreceli Güç grafiği yükseliyorsa ve hammaddeninki düşüyorsa, bu konjonktürün kesinlikle gelişme döneminde olmadığını gösterecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder