SİMETRİK ÜÇGEN FORMASYONU
Yükseliş ve düşüş trendlerinin sonlarında trend dönüş formasyonu olarak, fiyatların aşağı ve yukarı hareketleri esnasında devam formasyonu olarak görülür.
Oluşumu :İster düşüş, ister yükseliş trendlerinin sonunda fiyatlar bir noktada durur ve ters yönde hareket eder. Bu noktalar üçgenin ilk başladığı yerdir.
Daha sonra fiyatlar, birbirini takip eden dalgalanma serileri oluştururlar. Bu dalgalanmalardaki her fiyat dalgası bir önceki dalgadan daha kısa olur.
Üst taraftan aşağı eğimli sınır çizgisi çizilir. Bu çizgi simetrik üçgenin üst sınırını oluşturur.
Alt taraftan yukarı eğimli sınır çizgisi çizilir. Bu çizgi de simetrik üçgenin alt sınırını oluşturur.
Üst ve alt çizgi arasında kalan bölge “ simetrik üçgen ” alanıdır.
İşlem hacmi :Formasyonun içerisindeki hacim düzensizdir. Ancak, formasyonun sonlarına doğru hacimde azalma görülür.
Kırılma :Alt ve üst sınır çizgileri arasında hareket eden fiyatlar, bir gün bu çizgilerden birini aşağı veya yukarı kırar. Formasyon oluşmuştur.
Formasyonun teyidi için yukarı kırılmanın en az % 5'lik bir artış ve hacimle olması gerekir.
Aşağı kırılmada hacim aranmaz.
Ölçme formülü :Formasyondaki hangi çizgi kırılıyorsa (alt ve üst) diğer çizgideki formasyonun başladığı yerden bir paralel çizgi çizilir. Bu çizgi yükselişte sağa yukarı, düşüşte sağa aşağı olacaktır. Fiyatların bu çizgilere kadar düşeceği veya yükseleceği kabul edilir.
Başarısız hareketler :Simetrik üçgenler formasyonlar içerisinde en az güvenilir olanıdır. Her an şekil değişebilir. Simetrik üçgenler ana trendi döndürdüğü gibi pek çoğu da devam formasyonuna dönüşür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder