Forex Para Piyasaları İncelemesi

Finans piyasaları, işlem gören ürünlerin vadelerine göre ikiye ayrılırlar, para piyasaları ve sermaye piyasaları. Aralarında çok farklılıklar olmamasına rağmen, bir yıldan az vadeler kullanılan piyasalara para piyasaları, bir yıldan fazla vade kullanılan piyasalara sermaye piyasaları denilir. Para piyasaları ise işlem gördükleri yere göre ikiye ayrılırlar, yurtiçi piyasalar ve yurtdışı piyasalar. Yurtiçi piyasalar ülke para birimiyle yapılan işlemlerle sınırlıdır.

Para piyasalarının özellikleri şöyledir,
- İyi eğitimli elemanlar işlemleri yönetirler.
- İşlem gören ürünler standartı aşmış ürünler olmasına rağmen uygun ürünlerde bulunur.
- Örgütlenme ve kurumsal yapıları sağlamdır.
- İşlem yapanların kredileri oldukça yüksektir.


Para piyasalarında yapılan işlemlerin çoğunu ticari bankalar yönetirler.

Döviz ihtiyacını karşılamak ve likidite için imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmek isteyen kişi ve kurumlar, bankalar aracılığıyla para piyasalarında işlemler yaparlar.

Bankalar yabancı para birimleri üzerinden ödeme yaparlarken döviz akışı sağlarlar. Müşterilerinin döviiz ihtiyaçlarını sağlarken döviz alırlar ve satarlar. Para piyasalarının önemli unsuru olan bankalar sadece müşterileri için döviz alış verişi yapmazlar, kendileride kurlardan ve faiz oranı değişimlerinden kar elde etmek için piyasalarda işlem yaparlar.

Bankaların döviz piyasalarında müşterilerine daha fazla işlem imkanı sağlamak, düşük maliyetler sunmak, yasal sınırlar içinde kendi pozisyonlarında kalmak ve kar elde etmek için çalışırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder