Flama Formasyonları (Pennant Formations)

Bayrak Formasyonları ile aynı özelliklere sahip olup; tek farkı, fiyat dalgalanmalarının Bayrak Formasyonunda olduğu gibi iki paralel çizgi arasında değil de üçgen, flama gibi birbiriyle birleşen sınır çizgileri arasında olmasıdır. Bu formasyonlar da Bayrak Formasyonları gibi genelde spekülatif hareketler gösteren hisselerde sıkça görülmektedir.



Bu formasyon da Bayrak Formasyonu gibi yükselen piyasada aşağı eğimli, alçalan piyasada ise yukarı eğimli olmaktadır. Flama Formasyonları, Simetrik Üçgen veya Takoz Formasyonları’na benzese de daha kısa sürede oluşmakta ve trend yönünde kısa vadeli duraklamalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fiyatların hızla bir yönde ilerlemesi sırasında işlem hacminin de desteği ile fiyatlar sürekli maksimum seviyelerden kapanmakta; bu durum flamanın direğini oluşturmaktadır. Karını realize etmek isteyen az miktardaki yatırımcı tarafından fiyatlardaki artış hızı kesilmekte ve fiyatlar yatay seyretmeye başlamaktadır. Şekil olarak Bayrak Formasyonu’nda dikdörtgen olan bu dinlenme aşaması Flama Formasyonu’nda Üçgen Formasyonu’na benzemektedir.

İşlem hacmi başlangıçta çok yüksek olmasına karşın gittikçe azalmakta, kırılma noktasından sonra işlem hacmi yine yükselişe geçmektedir. Bu formasyon, boğa piyasasının son safhalarında ve düşüşün hızlandığı ayı piyasasının ikinci safhasında ortaya çıkmaktadır.

Bu formasyonlar Bayrak Formasyonları’ndan daha kısa süreli olup, oluşumları 2-3 hafta sürmektedir. Yükseliş trendi içindeki Flama Formasyonları hafifçe aşağı eğimli oluşabilirken; düşüş trendinde oluşanlar biraz yukarı kalkık olabilmektedir.

Flama Formasyonu önemli fiyat hareketlerinin yarısında ortaya çıktığı için, formasyon tamamlandıktan sonra fiyatlar en az flama direği kadar yükselme göstermektedir.

Kaynak : IBS



Ters Flama Formasyonları Örnekler ;



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder