Avrupa Bankaları Panik İçinde !!

 













 Avrupa bankaları panik içinde

Dubai World’ün 59 milyar dolarlık borcunu 6 ay ertelenmesini istemesi üzerine özellikle Orta Doğu bölgesine yatırım yapan bankaların hisseleri önemli ölçüde değer kaybederken, bu bankalar milyarlarca dolar zarar etme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Birçok banka risk altındaki kredilerinin miktarına ilişkin açıklama yapmazken, Avrupa’nın en büyük bankası HSBC, 2008 yılı sonu itibariyle 17.03 milyar dolar olan kredi miktarının, Haziran ayı sonu itibarıyla 15.9 milyar dolara indiğini bildirdi.

Devlet kontrolüne geçen İngiliz, 2.3 milyar dolarla (toplam kredilerin yüzde 17’si) Dubai World’e en fazla kredi veren banka.

Dolar, Londra’da 1.5550 TL’yi gördü

Türkiye’de piyasalar her ne kadar Kurban Bayramı tatili nedeniyle kapalı olsa da Türk Lirası, Londra’da değer kaybetmeye devam ediyor. Bayram tatiline 1.50 TL seviyelerinden giren dolar dün uluslararası piyasalarda 1.5550 TL’ye kadar yükseldi.

Yatırımcıların hisse senedi ve emtialardan çıkıp dolara yönelmesi TL’nin değer kaybetmesine neden oldu. Ancak dün 1.4826’ya kadar inen euro/dolar paritesinin yeniden yükselişe geçmesi TL’nin de bir miktar toparlanmasını sağladı. Akşam saatlerinde dolar, 1.52 TL seviyelerine kadar geriledi.

Las Vegas’ta ‘kumarı’ kaybetti

Dubai World’ün en büyük projelerinden biri ABD’li ortağı MGM ile giriştiği kumarhaneler şehri Las Vegas’taki CityCenter. Yaklaşık 8.6 milyar dolara mal olması beklenen proje tehlikeye girdi. Ünlü ABD’li milyarder kirk Kerkorian’ın sahi olduğu MGM’in de 13 milyar dolar borçla zıkıntılı günler geçirmesi, dev kumarhane projesini iflas noktasına getirdi. MGM, CityCenter için bugüne kadar 4.5 milyar dolar harcandığını, ancak yatırım bitmesi için kısa sürede sıcak para girişinin sağlanması gerektiğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı: Dünya üstesinden gelir

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Dubai’nin borcunu ödeyememesinin bir sorun teşkil ettiğini, ancak dünya ekonomisinin, bu durumun üstesinden gelmek için yeterince güçlü olduğunu söyledi. Brown, “Bana göre dünya finansal sistemi şimdi güçlü ve ortaya çıkan sorunlarla baş edebilir. Bu bir aksilik olsa bile, daha önce başa çıktığımız sorunlar ölçeğinde olmayacağını düşünüyorum. Küresel düzelme mali teşviklere bağlı” diye konuştu.

Putin: Dubai krizi bizi de etkiliyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Dubai’nin borç sorunlarının, dünyanın finansal krizden çıkmasının zor olacağını bir kez daha gösterdiğini bildirdi. Putin, “Krizden çıkış kolay olmayacak ve dalgalanmalar muhtemel... Dubai sorunu, Rusya ekonomisinde etkisi oldu. Borsa hafifçe geriledi ve dolar rubleye karşı değerlendi. Ancak sonuçta, krizden çıkma eğiliminin üstün geleceğini düşünüyorum” dedi.

205 milyar euro

Emlak fiyatlarının 2008’e göre yüzde 50 düştüğü Dubai’de askıya alınan gayrimenkul projelerinin tutarı 205 milyar euroyu buldu.

Maktum: Endişeleri anlıyoruz

Dubaİ Yüksek Mali Komitesi Başkanı Şeyh Ahmed Bin Said El Makdum, “Hükümet piyasanın ve kredi kuruluşlarının endişelerini anlıyor. Ancak var olan koşullarda hükümet etkin adımlar atabilmek ve borç yükünü netleştirebilmek için olaya dahil olmak durumundaydı” dedi. Maktum, hükümetin piyasaların nasıl tepki vereceğini tam olarak bilerek bu adımı attığını vurguladı. “Dubai World’ün çalışmalarını sürdürebilmek için borçların yayılmış olduğundan emin olmak durumundayım” diyen Maktum, geniş bir açıklamanının hafta başında yapılacağını söyledi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder