Piyasaları tepe taklak eden açıklama


Goldman Sachs’ın Ukrayna’nın borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği şeklinde yaptığı açıklaması piyasaları sarstı.
Son dönemde sıkıntılı günler geçiren ve her olumsuz habere daha fazla tepki veren İMKB, Goldman Sachs’ın Ukrayna’nın default (yükümlülüklerini yerine getiremem) riski ile karşı karşıya olduğunu açıklaması ile yıkıldı. Hafta içerisinde kapatma korkusu, Yunanistan’da yaşana sıkıntılar ve faizlerdeki yukarı hareketin etkisiyle sert düşüşler kaydeden İMKB, olumlu başladığı günün ikinci yarısında yüzde 3’e yakın kayıplara sahne oldu. Endeks ağustos ayından bu yana ilk kez 44 binli rakamları gördü. 

MORALLERİ BOZAN AÇIKLAMA

Bugünkü düşüşün en önemli nedeni olarak Ukrayna’nın Default olma riskine yönelik dedikodular gösteriliyor. Goldman Sachs kaynaklı habere göre Ukrayna Demiryolu Kurumun teknik olarak iflas etti. Ve piyasa şu an bu durumun Ukrayna’nın default etmesine sebep olup olmayacağı konusunu tartışıyor. Ukrayna ve bölge ülkelerde yaşanan sıkıntının Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerini etkileyeceği yönündeki kaygıların borsalardaki satış baskısını artırdığı belirtiliyor.
Bu arada Merkez Bankası’nı çeyrek puan faiz indirimi ve borsadaki geri çekilme döviz cephesinde çok fazla yankı bulmadı. 1.4950 lira seviyesine yükselen dolar gün boyu yatay bir seyir izledi. Euro ise hafif bir artışla 2.2200 lira seviyesine ulaştı. habertürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder