Yüz yıllardır bilinen bir gerçektir ki insanoğlu duygusal bir varlıktır. Hele herhangi bir konuda bazı beklentilere sahipse, duyguları daha çok bu konu üzerine yoğunlaşır.Örneğin; parasal bir varlığa yapılan yatırım,duygularıda beraberinde alıp götürür.Yani yatırımcı tüm duygularını bu varlık üzerinde yoğunlaştırır. Her yatırımcı duygusal tahriklerin baskısı altındadır. Duygular, kontrol altına alınamadıkça, piyasa haberleri, dedikodular, fiyatlardaki ani değişimler karşısında gösterilecek davranışlardaki hata yapma oranı yükselir. Bu dış etkiler duyguların korkudan hırsa dönüşmesine, bir uçtan diğer uca geçişler yapmasına neden olur.
Düşünme yeteneğinizi bir anlık için bile olsa yitirdiğinizde, iradeniz ve akıl yürütme mekanizmanız çöker ve kendinizi piyasa yoğunluğu içinde dürtülerle işlem yapıyor halde bulursunuz.Tüm bunlara karşı koyabilmeniz için olabildiğince “objektif” olmaya özen göstermelisiniz.Şunu unutmamalıyız ki Finansal piyasadaki fiyatlar ortamın kendisi tarafından değil, yatırımcıların oluşan ekonomik ve finansal ortama karşı davranışları tarafından belirlenir.Fiyat oynamalarının büyük bir bölümü insanların duygularından kaynaklanan davranışlar sebebiyle oluşur. Size düşen görev çevrenizdekileri mümkün olduğu derecede görmezden gelmek ve kendi önyargılarınızın üstesinden gelmeye çalışırken bağımsız bir fikir oluşturmaktır.
Belirttiğimiz gibi piyasanın kendisi kalabalığın duyguları tarafından yönlendirilir.Yani piyasa toplum ile etkileşim halindedir. Bu durum, kabul etmeniz gereken kaçınılmaz bir gerçektir.Farklı düşünebilme yeteneği bir bilim değil sanattır. Zıt düşünebilme, yaratıcılık, yeterli deneyim, zeka ve tüm bunların yanında sabır gerektirir.
Tarihin tekerrür ettiğini biliyoruz ama bu para piyasasında geçerli bir kavram değildir. Yani işin püf noktası zıt yönde hareket edeceğiniz anı çok iyi sezip, o an gelince doğru hamleyi yapmaktadır.Başarının sırrı bu ince noktada yatmaktadır.Unutmayalım ki risk almadan başarı gelmez,ancak aldığınız riskin zamanı da başarı için bir hayli önemlidir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder