Kelebek modelindeki siyah çizgiler hissedeki fiyat hareketlerinin salınımını gösteriyor. Bundan dolayı grafikte fiyat hareketinin X noktasında başladığını ve yukarı A noktasına doğru salındığını görüyoruz. Daha sonra B noktasına doğru aşağı yönde bir salınımımız var ve bu salınım X noktasının altına uzamıyor.
Bunu yukarı C noktasına doğru , A noktasını aşmayan bir hareket izliyor. Son olarak kelebek C noktasından D noktasına doğru aşağı yönde bir salınımla bitiyor.
Grafikteki mavi çizgiler kelebek modelindeki fiyat salınımlarının tipik fibonnaci ilişkisini göstermektedir. A dan B noktasına olan fiyat salınımı X noktasından A noktasına olan fiyat salınımının .50 ve .618 fiyat aralıklarındaki dönüş noktalarına çekilir.
B noktasından başlayıp C noktasında sona eren salınım genellikle A noktasından başlayıp B noktasında sona eren fiyat salınımının .618 ile .786 fiyat aralığında sona erer. C den başlayıp D noktasına uzanan son fiyat hareketi tipik olarak önceki salınım olan B ve C noktasındaki salınımın 1.272 ile 1.618′i arasında sona erer. C noktasından D noktasına olan fiyat salınımı aynı zamanda X noktasından A noktasına olan fiyat hareketinin .786 ile .618′i arasında da olabilir. C noktasında başlayıp D noktasında biten fiyat hareketinin A noktasından B noktasına olan fiyat hareketinin uzunluğunun 1.00 ile 1.618 değerlerine denk geldiği görülüyor.
Bilmiyorum tam olarak anlatabildim mi? Fibonnaci ile fazla içli dışlı olmadığımdan anlatımda hata olmuş olabilir ancak grafikten anlatılmak istenilen anlaşılır zannediyorum.
Bizim borsadan da örnek vermek için aşağıdaki grafiği koydum ancak dediğim gibi şekil olarak kelebeğe benzedi ama ölçümü doğru mu?. Bu konuyu daha iyi bilen arkadaşlar daha iyi yapabilir.
Burada amaçlanan salınımlarda al-sat yapılması değil de en son nokta olan D noktasında pozisyon alınması. D noktasından sonraki hareket yukarıya doğru oluyor.
aşağıda da kelebeğin zirve için uygulanması görülüyor. D noktasında satış yapıp düşüşü beklemek gerekiyor
ÖRNEK :
B noktasını tesbit için X-A siyah renkli fibo…
C noktasını tesbit için A-B beyaz renkli fibo…
D noktasını tesbit için B-C yeşil renkli fibo…
D noktasının doğruluğunu teyit diyelim, bunun için de X-A sarı renkli fibo
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder